Miksi Aku Ankka on niin erinomaista luettavaa lukemaanopettelevalle lapselle?

Aku Ankka on Ankkalinnan yksi suosituimmista hahmoista ja samalla yksi suosituimmista sarjakuvahahmoista. Mutta Aku Ankka on tullut tunnetuksi myös siitä, että sen opastamana monet suomalaislapsetkin ovat harjoitelleet lukemista. Kerromme tässä artikkelissa, miksi Aku Ankka on hyvää luettavaa lapselle, joka vasta opettelee lukemaan.

Kiva hahmo kiinnostaa lapsia

Aku Ankka on hahmo, johon on helppo samaistua, varsinkin silloin, kun itsellä sattuu olemaan huono päivä. Se on myös kiva hahmo, joka saa helposti lapset kiinnostumaan ja josta lasten on helppo pitää. Jo pelkästään Akun hahmo tekee tarinoista kiinnostavia ja saa lapset ahkeroimaan, jotta he ymmärtäisivät, mitä Aku oikein puhekuplissaan sanoo. Tämä edistää lukemaan oppimista ja tekee Aku Ankasta niin kovin hyvää luettavaa lukemaan opettelevalle lapselle. Kun oppiminen on mielekästä, tapahtuu se ikään kuin huomaamatta, mutta jos oppimisesta tulee pakkopullaa, on oppiminen yleensä hidasta ja vaivalloista.

Puhekuplien tekstit ovat riittävän lyhyitä

Puhekuplien tekstejä on helppo lukea, koska ne ovat riittävän lyhyitä. Tämän lisäksi hyvin piirretyt kuvat tukevat tarinan etenemistä. Sarjakuvista onkin helpompi aloittaa lukeminen kuin perinteisestä kirjasta, sillä kirjassa saattaa olla tekstiä tekstin perään montakin sivua jopa ilman kuvia. Lyhyistä huudahduksista ja lauseista lapsi saa helpommin selvää kuin pitkistä lauseista ja kappaleista.

Aku Ankkojen kieli on yllättävän rikasta

Tämä saattaa tulla yllätyksensä, mutta Aku Ankkojen kielen on todettu olevan yllättävän rikasta. Tämän ansiosta lukemaan opetteleva lapsi voi laajentaa sanavarastoon Akun mielenkiintoisessa seurassa. Aku Ankoissa leikitellään kielellä eikä pelätä käsitellä sellaisiakaan aiheita kuin historia tai luonnontieto, jotka nekin avautuvat Akun seurassa lapselle melkein kuin huomaamatta.

Kuinka hankin lapselleni kattavan Aku Ankka -kokoelman?

Kirjasto on hyvä paikka aloittaa halutessasi hankkia lapsellesi Aku Ankkoja luettavaksi. Sieltä löytyy hyvä valikoima Ankkalinnan tarinoita täysin ilmaiseksi ja kirjoja voi aina vaihdella lapsen kiinnostuksen herpaannuttua tai kun sama tarina on jo luettu yhä uudelleen ja uudelleen.

Aku Ankka -lehden voi myös tilata suoraan kotiin, mikä onkin hyvä keino innostaa lasta lukemaan. Omalla nimellä varustettu, kotiin kannettu lehti on oivallinen keino saada lapsi innostumaan lukemisesta. Jos oikein innostut Aku Ankoista ja haluat hankkia hieman kalliimpia Aku Ankka -keräilykappaleita, saattaa jopa lainanottaminen käväistä mielessä. Tällöin kannattaa tutustua Sambla.fi-nimiseen sivustoon, joka kerää kaikkiaan 11 pankin lainatarjoukset yhteen ja jonka kautta on mahdollista saada lainaa jopa 60 000 euroa. Sambla on toiminut vuodesta 2014 lähtien ja sen sivustolta löytyy kätevä lainalaskuri.

Aku Ankkaa voi lukea myös sähköisessä muodossa, varta vasten tätä varten luodun aplikaation kautta. Tämä onkin oivallinen keino saada suuri määrä Aku Ankkoja koottua yhteen paikkaan helposti mukana liikuteltavassa muodossa. Vaikka lukemaan opettelevan lapsen onkin kenties helpointa opetella lukemaan perinteisestä paperiversioisesta kirjasta tai lehdestä, niin e-kirjat ovat erityisen hyvää matkaluettavaa, sillä pienen älylaitteen uumenissa voi kuljettaa lomalle mukaan melkoista kasaa vastaavan määrän Aku Ankkoja, jotka viihdyttävät lasta myös lomalla eivätkä tee lukemaan opettelemisesta pakkopullaa myöskään loman aikana.