Miksi juuri Aku Ankka on niin kovin suosittu hahmo Suomessa?

Ankkalinnasta löytyy paljon persoonallisia ja suosittuja hahmoja, mutta Aku Ankan on huomattu olevan erityisen mieleinen samaistumiskohde suomalaisten keskuudessa. Mistä tämä mahtaa johtua? Mitkä ominaisuudet ovat Akun suosion taustalla?

Akun epäonni

Akun elämä ei aina suju kuin Strömsössä, vaan pikemminkin hän kohtaa usein erinäisiä vastoinkäymisiä. Välillä on on tukkanuottasilla itaran Roope-sedän kanssa ja välillä taas veljenpoikien, Tupun, Hupun ja Lupun kasvattaminen ja ohjaaminen tuottaa Akulle päänvaivaa. Rakkauselämäkään ei aina suju ruusuilla tanssien. Monet Akun kohtaamat vaikeudet ovat lukijoillekin tuttuja, minkä vuoksi Akuun on varmasti helppo samaistua. Akun tarinat saattavat myös tuoda lohtua omaan elämään ja voimaa omien vaikeuksien läpikäymiseen.

Jos omassa elämässä on haasteita, saattaa erityisen onnekas Hannu Hanhi alkaa jopa ärsyttää. Suomalaisten on todettu samaistuvan erityisen vähän Hannu Hanheen, mikä saattaa johtua jo pelkästään siitä, että harvalla meistä elämä on yhtä onnekasta kuin Hannulla. Suomalaisten sanotaan usein olevan erityisen kateellista kansaa, joten voisiko juuri kateus olla syynä siihen, ettei Hannu Hanhi ole Suomessa läheskään yhtä suosittu kuin Aku Ankka? Onpa joku jopa väittänyt, että me suomalaiset samaistumme helpommin luuseriksi koettuun Akuun kuin menestyjäksi koettuun Hannuun, mutta onko asia ihan näinkään? Hannu nimittäin menestyy usein juurikin onnensa ansiosta – ei niinkään kykyjensä ansiosta ja Suomessa on perinteisesti arvostettu henkilöitä, jotka menestyvät ahkeruutensa ja yritteliäisyytensä ansiosta ja vaikkei Akulla kaikki aina menekään aivan suunnitelmien mukaan, niin ainakin hän yrittää kovasti!

Akun luonne tekee hänestä inhimillisen hahmon

Myös Akun luonne on varmastikin yksi tekijä, joka tekee juuri Akusta erityisen helposti lähestyttävän hahmon. Aku ei ole kovin pitkäpinnainen ja saattaa menettää hermonsa melko pienienkin vastoinkäymisten edessä. Tämä kuulostaa varmasti monesta tutulta ja luo Akusta kovin inhimillisen kuvan. Kärsivällisyys ei ole Akun suuri hyve, mutta kukapa meistä lukijoistakaan olisi luonteeltaan äärimmäisen kärsivällinen.

Puhuttaessa sarjakuvahahmojen luonteesta, on aika mielenkiintoista, että Mikki Hiiri ei ole Suomessa lainkaan niin suosittu kuin Aku Ankka. Mikki Hiiri saattaa olla suomalaisille luonteeltaan jo liiankin näppärä ja itseriittoinen. Häneen on kenties vaikeampi samaistua kuin äkkipikaiseen ja malttamattomaan Akuun, jolla on kuitenkin sydän paikallaan.

Kulttuurilliset erot Ankkalinnan eri hahmojen suosion taustalla

On myös mielenkiintoista, että eri maissa Ankkalinnan eri hahmot ovat erityisen suosittuja. Kulttuurilliset erot vaikuttavat luultavasti suuresti siihen, millaiset ominaisuudet missäkin maassa koetaan erityisen helposti lähestyttäviksi. Hannu Hanhi ja Mikki Hiiri saavuttavat selkeästi suurempaa suosiota hieman toisenlaisesta kulttuuritaustasta tulevien ihmisten keskuudessa, kun taas Aku Ankka on suomalaisten ehdoton suosikki Ankkalinnan asukkaiden keskuudessa.