Looney Tunes – Piirrosmaailma ilman fysiikan lakeja

Looney Tunes on varmasti lähes jokaisen tuntema lyhytanimaatiosarja, johon on vaikea olla ihastumatta. Yhdysvaltalaisen Warner Bros:n vuosina 1930–1969 tuottama ja levittämä animaatiosarja on tuonut valkokankaalle ja televisioihimme toinen toistaan kiehtovampia hahmoja, joiden syvempään olemukseen pureutumalla sarjan nerokkuus pääsee täysiin oikeuksiinsa. On ilahduttavaa, että rakastettujen hahmojen tarina jatkuu vielä kaikkien vuosien jälkeen. Looney Tunes -hahmoja voi bongata esimerkiksi vaatteista ja lastenvaatteet netistä voi tilata suosikkihahmoilla koristettuna.

Paha saa aina palkkansa, kuten piirretyissä tunnetusti kuuluukin, mutta onko Looney Tunes -sarjan keskeisistä sankareista kuitenkaan kukaan lopulta yksiselitteisesti paha? Tätä kysymystä pohtiessa hahmot näkee jopa inhimillisessä valossa. Ujon oloinen Elmeri on kasvissyöjä, jolle metsästys on urheiluharrastus. Ainoastaan Väiskin tai Repe Sorsan provosoiva käytös saa kaljuuttaan häpeilevän introvertin hermostumaan. Kukapa meistä ei ajoittain menettäisi malttiaan, kun tarpeeksi tökitään? Tasmanian tuholainen on vain loputtoman nälkäinen, joka on tunne johon moni meistä voi samaistua. Edes nälkä ei oikeuta käyttäytymään huonosti, mutta sympatiapisteitä heruu silti. Onhan kaveri kuitenkin syytön pohjattomaan nälkäänsä.

Väiski Vemmelsääri

Ensiesiintymisensä jo 1930-luvun lopulla tehnyt Väiski on Looney Tunes -sarjan ehkä tunnetuin hahmo. Tämän porkkanariippuvaisen jäniksen suosioon on syynsä, sillä kaverin huumorintaju on aivan omaa luokkaansa. Sattumaa tai ei, Väiskissä on hahmona piirretyissä ennennäkemätöntä nerokkuutta. Jänikset tunnetaan luonnossa tyypillisesti arkoina saaliseläiminä, joiden tehtävänä on kansoittaa ravintoketjun alempia kerroksia. Väiski on tässä kuitenkin virkistävä poikkeus.

Tämä jänis on toden totta hankkinut vuosien varrella lukuisia vihamiehiä, mutta tämä ei tunnu jänistä juuri hetkauttavan. Väiskin taito hoidella vihollisensa pois pelistä on ihailtavaa katseltavaa. Hän hoitelee vihollisensa pois pelistä oveluudellaan ja väkivallattomasti, jos nyt muutamaa dynamiittia tai putoavaa alasinta ei sellaiseksi lasketa.

Monia tuntuu ärsyttävän myös Väiskin taito olla voittamaton lähes kaikessa, kuten esimerkiksi koripallossa, baseballissa ja härkätaistelussa. Ei sovi myöskään unohtaa, että tämä rohkea jänis saattoi olla jopa ensimmäinen valkokankaalla esiintynyt drag queen.

Repe Sorsa

Tämä puhevikainen sorsa on Väiski Vemmelsäären jälkeen ehkä tunnetuin sarjan hahmoista. Hän onkin hyvin kateellinen Väiskille tämän saamasta huomiosta ja koittaa keinoja kaihtamatta varastaa itselleen paikan parrasvaloissa.

Repe Sorsa on ajoittain hyvin itsekäs, herkkäuskoinen ja epäonninen. Tästä syystä hän joutuu toistuvasti metsästäjä-Elmerin ampumaksi. Lukuisista vastaanottamistaan hauleista huolimatta Repe voi hyvin, sillä piirrossarjojen lakien mukaan räjähtäessään tai ammutuksi joutuessaan muuttuu vain hetkellisesti nokiseksi.

Kelju K. Kojootti

Kojootti on ehkä koko sarjan väärinymmärretyin hahmo. Maantiekiitäjän perässä juokseminen lounaan toivossa ei ole kovinkaan menestyksekästä kojootille. Vaikka monien sympatiat ovat vainotun linnun puolella, tuleeko monenkaan ajateltua nälkäistä Keljua? Hän voisi lähteä helpomman saaliin perään, mutta kunnianhimo ja periksiantamattomuus pitävät tämän urhean saalistajan katseen ehkä maailman nopeajalkaisimmassa linnussa.

Keljun ja Maantiekiitäjän välisen ajojahdin aikana Kelju on muun muassa räjäyttänyt itsensä, syönyt vahingossa purkillisen maanjäristyspillereitä, saanut luodista ja tippunut lukuisia kertoja kallionkielekkeeltä. Sitä hän ei tunnu muistavan, että Looney Tunesin maailmassa painovoima toimii vasta sitten, kun katsoo alas.

Ottaen huomioon Kojootin kokemat vastoinkäymiset, hän ei ole missään vaiheessa antanut periksi. Tässä asiassa hän on erinomainen roolimalli jokaiselle meistä, jotka epäonnistumme yrityksissämme ja pohdimme luovuttamista. Täytyy vain palata vanhan kunnon piirustuspöydän ääreen suunnittelemaan uutta, kuten kojootti epäonnistuttuaan toteaisi.