Mistä löytää parhaimmat sarjakuvat?

Kirjallisuus on kiinnostanut ihmisiä koko kirjoitussysteemin olemassaolon ajan. Tuotamme tekstiä ja tarinoita päivittäin, ja niiden välittäminen eteenpäin muille luettavaksi ja eteenpäin kerrottavaksi on meille tärkeää. Kuvallinen tarinamuoto oli olemassa jo luolamiesten aikaan, joten ei ole kumma, että rakastamme edelleen kuvallisia tarinoita. Sarjakuvat ja sarjakuvanovellit ovatkin nykyään erittäin suosittu muoto kertoa tarinaa, ja ilmiönä se näkyy ympäri maailmaa erilaisina valtavan suosittuina sarjoina, tapahtumina, seminaareina, sarjiskoulutuksina ja muina monimuotoisina tapahtumina. Sarjakuvia löytyy nykyään ilmaisena internetistä, upeina paperipainoksina ja uniikkeina erikoisteoksina. Ilmaisista pitkistä nettisarjiksista huolimatta ihmiset pitävät paperille painettuja sarjakuvia korkeassa arvossa. Sarjakuvakirjoja myydään kirjakaupoissa, divareissa ja omissa alan liikkeissä, ja con-tapahtumissa ja sarjisfestareilla fanit etsivät ja maksavat suuriakin summia juuri tietyistä, väliin harvinaisistakin paperipainoksista. Sarjakuvien suosio näkyy myös niiden valtaisassa saatavuudessa: internetistä löytyy tuhansia sarjakuvia, sarjakuvakokoelmasivustoja, ja kuka tahansa voi nykyään piirtää menestyvää sarjista millä tahansa tekniikalla.

Sarjakuva tarjoaa jokaiselle elämyksen

Sarjakuva on usein portti aivan erilaiseen maailmaan. Supersankarisarjikset tarjoavat myyttisiä hahmoja, jotka seuraavat lukijaa lapsuudesta vanhuuteen esikuvina. Elämäntapasarjikset kuvaavat tavallisia ihmisiä, nörttejä, hevareita, tyttöjä, poikia, eri seksuaalisuuksia, uskontoja ja oikeastaan mitä tahansa elämään liittyvää. Fantasia- ja scifisarjakuvat taas tarjoavat elämysmaailmoita ja unelmia, surullisia dystopioita ja elämää suurempia tarinoita. Sarjakuvat heijastavat myös kulttuuria vahvasti. Suomessa sarjakuvia on käännetty murteille, ja monissa maissa taiteilijat pyrkivät tuomaan tunnetuksi omaa kulttuuriaan kuvasarjojen ja sarjakuvien kautta. Helsingin sarjakuvafestivaaleilla on tänä vuonna esillä muun muassa Latinalaisen Amerikan sarjakuvaa, joka on kiehtova otos suomalaiselle täysin erilaisesta kulttuurista. Latinalaisen Amerikan sarjakuvissa näkyy voimakas kuvakieli, jolla tuodaan esiin elämän tärkeitä ja vaikuttavia piirteitä. Sarjakuva ei arkaile, vaan kertoo taiteilijan näkemyksen häntä koskettavasta aiheesta. Kuva tuokin tarinan lukijaa lähelle lähes käsin kosketeltavan voimakkaalla tavalla, eikä siksi jätä ketään kylmäksi. Sarjakuva ei ole todellakaan enää pelkkä lasten huvi, vaan pääosa sarjakuvista kirjoitetaan ja tuotetaan aikuisille. Sarjisfestarit ovat mainio paikka tutustua tähän maagiseen kulttuuriin.

Sarjakuvasta nauttii niin vauva kuin vaarikin

Sarjakuvia on yhtä monenlaisia kuin niiden piirtäjiä. Moni kokeilee eri tyylejä, eikä sarjakuva ole enää vain perinteistä viivapiirrosta. Taiteilijat ilmaisevat itseään kuvissa erilaisin kuvanluontikeinoin: yksi käyttää vesivärejä, toinen piirtää kaiken tietokoneella, kolmas valokuvaa ja neljäs luo sarjakuvan vaikkapa vahanukeista. Perinteisin tapa, käsin piirtäminen, on luonnollisesti kaikkein yleisin. Kuvien sisältö voi myös olla mitä vaan. Tarinassa voi kaikki olla täysin fantasiaa, kuten vaikkapa turreja, jotka seikkailevat taivaassa, tai haltioita metsissä ja vuorenonkaloissa. Kuvissa voivat näkyä nike kengät ja Guccin vaatteet tai salaperäisestä ironiumista tehdystä panssarit ja superflexo supersankarivaatteet. Vain mielikuvitus on rajana taiteilijan luodessa tarinaansa. Koska tarjonta on niin valtava, löytyy jokaiselle varmasti jotain luettavaa. Vanhempi lukija voi rakastua klassikkokirjoista tehtyihin sarjakuvaversioihin, teini-ikäinen löytää idoleita supersankareista ja kotivanhempi pujahtaa arkea hetkeksi karkuun värikkääseen kuvailoitteluun. Sarjakuva voi olla lyhyt strippi tai tuhansia sivuja pitkä eepos, ja uutta luodaan joka päivä. Luettavaa riittää siis aina ja kaikille.