Moni meistä on kasvanut aikuiseksi Aku Ankkaa lukien, eikä tämä ole välttämättä lainkaan hullumpi vaihtoehto. Suomenkielisen Aku Ankan on nimittäin todettu olevan kielellisesti niin laadukasta tekstiä, että nykyisin jopa monet opettajat suosittelevat Aku Ankkaa pienten koululaisten lukemistoksi. Mielenkiintoiset kuvat, lyhyiden ja ytimekkäiden puhetekstien kera luovat kokonaisuuden, joka houkuttelee lasta oppimaan lukemisen salat. Muutenkin sarjakuvista on moneksi; ne viihdyttävät lukijaansa ja ovat tekijälleen voimakas itseilmaisun keino.
Suosituimmat sarjakuvat ovat tunnettuja ympäri maailman
Ankkalinnassa asuva Aku Ankka kumppaneineen on eräs maailman tunnetuimmista sarjakuvahahmoista. Kyseinen hahmo tunnetaankin ympäri maailman ja onpa moni lapsi jopa oppinut lukemaan Aku Ankka -lehtien parissa viettämiensä tuntien aikana. Aku Ankka ei ole kuitenkaan ainoa maailmanlaajuisesti tunnettu ja suosittu sarjakuvahahmo, vaan myös monet muut hahmot ovat niittäneet kansainvälistä mainetta. Monet näistä hahmoista ovat Aku Ankan tapaan Disneyn hahmoja. Akun lisäksi esimerkiksi Mikki Hiiren, Minni Hiiren, Roope-sedän, Iines Ankan ja Pluton tuntevat lapset ympäri maailman.
Vaikka Disneyllä onkin erityisen vahva asema sarjakuvien maailmassa, niin myös monet muut hahmot ja sarjakuvat ovat saaneet suurta suosiota kotimaidensa ulkopuolella. Eräs tällainen sarja on Asterixn ja Obelixin seikkailuista kertova ranskalainen sarjakuva. Pienikokoisen Asterixin ja hänen suurikokoisen ystävänsä Obelixin seikkailut kiehtovat lapsia ja lapsenmielisiä siinä määrin, että Ranskasta löytyy jopa näiden tarinoiden ympärille rakennettu teemapuisto, joka onkin erinomainen vierailukohde Asterixin ja Obelixin faneille.
Sarjakuvat viihdyttävät ja opettavat sekä lapsia että aikuisia
Esimerkiksi Aku Ankan lukijakunta on yllättävän laaja – onkin sanottu, että Aku Ankan parissa viihtyvät kaikki vauvasta vaariin. Myös monet muut sarjakuvat keräävät lukijoita monista eri ikäryhmistä. Ne ovat oivallisia viihdykkeitä ja helppo ottaa mukaan vaikkapa lomalukemiseksi. Mikäpä olisikaan mukavampaa kesätekemistä kuin hyvän sarjakuvan lukeminen riippukeinussa lämpimällä säällä?
Hyvä sarjakuva saattaa viihdearvonsa lisäksi sisältää myös opetuksellisia komponentteja. Suomessa moni lapsi on opetellut lukemaan käyttäen juurikin Aku Ankkaa aapisenaan, mikä ei olekaan ihme – onhan näiden sarjakuvien sisältö erityisen mielekästä juuri lasten näkökulmasta katsottuna. Sarjakuva saattaa sisältää myös tekijänsä kannanottoja tiettyihin asioihin.
Sarjakuva tarjoaa tekijälleen hyvän alustan itseilmaisulle
Sarjakuvien tekijät ovat luovia ihmisiä ja mikäpä olisikaan parempi alusta ilmaista omia ajatuksiaan ja päästää luovuus valloilleen kuin sarjakuva? Osa sarjakuvista sisältää suoranaisia tekijänsä kannanottoja tekijälle tärkeisiin asioihin. Toisinaan nämä kannanotot on piilotettu sarjakuviin hienovaraisella tavalla ja lukijalta vaaditaan hieman tietynlaista pelisilmää ymmärtää tekijän perimmäinen sanoma.
Hyvä sarjakuvantekijä on sekä visuaalisesti että kielellisesti lahjakas. Hän on hyvä tarinankertoja, joka hyödyntää töissään sekä kuvallista että kielellistä ilmaisua. Ei olekaan aivan helppo tehtävä saada sekä kuvia että lyhyitä puhekuplia toimimaan yhteen saumattomalla tavalla. Kilpailu alalla on nykyisin kovaa, joten vain parhaat ideat nousevat todella pinnalle.
Onkin aika mielenkiintoista pohtia, miksi juuri jokin tietty hahmo on toista suositumpi jossakin maassa ja taas toisaalla suosio voikin olla päinvastainen. Esimerkiksi Suomessa on todettu, että suomalaiset samaistuvat Ankkalinnan hahmoista yleensä eniten epäonniseen, malttamattomaan ja hieman äreäänkin Aku Ankkaan, kun taas jossakin hieman toisenlaisessa kulttuurissa Hannu Hanhi on helpompi samaistumiskohde.